Lezing Leo Fijen

Zaterdag 16 maart jl. hield KRO-journalist en Nederlands historicus Leo Fijen een interessante lezing in de Mariakerk met als uitdagende titel: "TOEKOMST ZIEN in de kerk". Leo weet waar hij over spreekt door zijn rijke ervaringen met geloofsgesprekken op tv, talloze lezingen en de kloosterseries en zeker ook zijn inbreng in verpleeghuizen. Zij wijzen en wezen hem de weg naar de diepste inspiratie. Hij weet als geen ander wat er leeft in parochies en geloofsgemeenschappen. Zijn verleden bij de Petrus en Pauluskerk aan de Muiderslotweg leerde hem pijnlijk wanneer kerken dicht moeten of gaan fuseren! En toch ziet hij kansen voor de kerk, meer dan ooit.

Leo Fijen komt met concrete voorbeelden van succesverhalen, hij schreef er een boekje over, en presenteert tien aandachtspunten voor een VITALE kerk in de toekomst.  "Ga op zoek naar de monnik in jezelf" is zijn eerste uitspraak. Hij vervolgt met de tien punten en omlijst deze met verhalen uit de praktijk. Op boeiende wijze vertelt Leo; je kunt een speld horen vallen in de kerk!

De punten in het kort:

  1. Het verlangen om THUIS te komen
  2. Er zijn 7 VERLANGENS: goedheid, vertrouwen, hoop, liefde, perspectief, God en schoonheid. Over schoonheid: "Als je iets mooi vindt, ben je nooit alleen...."
  3. LUISTEREN naar wat onder de mensen leeft.
  4. Doe de DEUREN OPEN in de lokale samenleving; hij geeft voorbeelden van staties welke zowel in Sneek als Volendam op verschillende locaties te vinden zijn. "De kerk doet ertoe" beaamt Leo.
  5. Hoe NABIJ ben je bij de mensen bij z.g. 'scharniermomenten'.
  6. Durf over GOD te spreken.
  7. Hoe DONKER alles ook is, ORGANISEER EVENEMENTEN! Als voorbeeld noemt Leo het kerstverhaal uitgebeeld in de stad Amersfoort, maar liefst 5000 mensen komen er op af i.p.v. de verwachte 300 à 400.
  8. TOEKOMST is er alleen als er LEIDERS zijn. Vaak zijn dit leken ...
  9. Wees en doe NIET KRAMPACHTIG tegenover JONGEREN ... Het is de geest van de tijd; jongeren komen af op gemeenschap, mystiek en schoonheid.
  10. Wees af en toe STIL ... maak tijd voor jezelf, dan is er tijd voor een ander en voor God. Aandacht en tijd zijn essentieel. "Zo kom je bij de deur van je hart"! Leo spreekt ook over de schaduwen in je leven, zoals het verlies van een dierbare. "Sluit vrede met je eigen schaduwen", kijk ze aan. Confronteer jezelf ermee. "Maak je klein naar een ander en God! Dat maakt je innerlijk vrij"!

Leo besluit de lezing met: "Er is toekomst van geloven"!

Na de pauze worden nog een paar vragen gesteld, zoals: "Hoe ga je met de emoties om?" Leo: als je in vrede en vrijheid met jezelf bent, dan komen er vanzelf 'plekken'... doe het met aandacht en liefde. Geef het leven door; als je leeft voor de ander, dan wordt het leven je gegeven. Beminnen en bemind worden. Zoek elkaar op; zoek een plek om samen te komen. God is overal..!!

Posted in Nieuws on mrt 17, 2019